Brf Väskan 1 i Jönköping Kontakta oss

Dokument

Som medlem bör du läsa stadgar och känna till ordningsregler för föreningen. Nyinflyttade får personlig information av styrelsen som även övriga kan få vid önskemål. Kontakta styrelsen om du har frågor och/eller förbättringsförslag. 

Som hsb medlemmar har vi tillfång till en digital portal, mitt hsg där stadgarna finns. 
årsredovisningarna finns på mitt hsb.
stämmoprotokoll finns på mitt hsb. 
Vissa ÖVRIGA DOKUMENT - FINNS ÄVEN DESSA PÅ MITT HSB.
mer information till våra

Medlemmar

Här hittar du överskådlig medlemsinformation - du påminns även om portalen Mitt HSB på den webbsida som HSB har. 
Saknar du information meddela styrelsen för komplettering.

Vad är en bostadsrätt?

Somliga säger att de har köpt en bostadsrättslägenhet. Sanningen är den att man inte köper själva lägenheten, utan bostadsrätten. Det handlar om rätten att bo i lägenheten under obegränsad tid, under förutsättning att man följer bostadsrättsföreningens stadgar och ordningsregler.

Lägenheten ägs av bostadsrättsföreningen. Bostadsrättsinnehavarna äger i sin tur en del av föreningen. Du som har en bostadsrätt äger alltså en andel i bostadsrättsföreningen tillsammans med dina grannar. Du har rätten att sälja, eller överlåta som det egentligen heter, din bostadsrätt när du vill. 

Vem ansvarar för underhållet i min lägenhet?

Bostadsrättsföreningens stadgar fastställer bland annat gränsen för vad du som bostadsrättshavare ska bekosta och underhålla i lägenheten samt vad bostadsrättsföreningen ska svara för. I princip svarar du normalt sett för allt underhåll i lägenheten utom värmeelement och värmeledningar. Se även stadgarna för tydliggörande av gränsdragning.  Som medlemmar i HSB kan vi mot en kostnad få hjälp med det underhåll som medlemmen själv ansvar för - utöver föreningens underhåll som regleras via specifikt förvaltningsavtal med HSB. 



Vad betyder det att vara medlem i en bostadsrättsförening?

När du köper en bostadsrätt blir du medlem i en bostadsrättsförening som drivs av en styrelse som medlemmarna röstar fram vid den årliga årsstämman/årsmötet. Att äga en bostadsrätt innebär att du äger rätten att bo i bostaden.

Byggnaderna ägs av bostadsrättsföreningen som du är en del av. Du kan lämna motioner till årsmötet – de ska vara skriftliga, daterade och undertecknade och bifogas kallelsen.

Har du synpunkter och förbättringsförslag året går det bra att lämna meddelanden i  postfack ,Törnrosgatan 21 eller skriva till vår mejl.   

Förteckning över styrelsen finns i varje trapphus.

Vår Bostadsrättsförening är en HSB förening och medlemmar i HSB. Du kan som medlem logga in dig på "Mitt HSB"  och ta del av diverse information. 



Våra förtroendevalda

Styrelsemedlemmar

Pernilla Lundquist,  Ordförande, nyckelansvarig
Gudrun Spilsbury,  Ledamot och Sekreterare
Stefan Karlsson, Ledamot och fakturaansvarig
Sofie Bernstig Magnusson, Ledamot, medlemsansvarig och tvättstugeansvarig m m

Maria Falk, ledamot, medlemsansvarig och tvättstugeansvarig. 

Rudi Mölling, ledamot och HSB representant. 

Att ha med en HSB representant i styrelsearbetet är ett stort stöd och ökar rättssäkerheten. 

 Valberedning Verica Vas och  Suzana Djordjovic 

Vill du vara med i styrelsen eller nominera någon, som gett samtycke till nomineringen, kontakta valberedningen. Vi eftersträvar att styrelsen ska spegla och vara representativa för medlemmarna. 

Du kan ställa upp ett år och få känna på hur det är och växa in i uppdraget. 

lite om det mesta

Frågor & Svar

Här finner du svar på de vanligaste frågorna du kan ha som medlem. 
Är det något annat du undrar över så kan du maila oss (formulär finner du längre ner).

Andrahandsuthyrning

I första hand ska medlemmar bo i föreningen. Undantagsvis kan uthyrning i andrahand ske och ska då vara godkänd av styrelsen och protokollförd. Underlag som ska följa ansökan är till exempel antagningsbesked till studier på annan ort, provanställning på annan ort osv. Föreningen tar ut en avgift vid andrahandsuthyrningar som höjs varje år relaterat till prisbasbeloppet.

Bostadsrättsinnehavaren kan kontakta skattemyndigheten för att informera sig om vad denne kan ta ut i hyra. Oskälig hyra kan få rättsliga följder och den som hyr ut kan bli återbetalningsskyldig för den delen till den som hyr. Om en andrahandsuthyrning inte godkänns kan överklagande ske till bostadsnämnden för prövning. Föreningen godkänner inte spekulativ andrahandsuthyrning i syfte att tjäna pengar.


Månadsavgift och ekonomi

Varje månad betalar bostadsrättsinnehavaren en fastställd avgift som baseras på vår budget där skötsel och underhåll av våra fastigheter ingår - där vi har stort stöd av vår underhållsplan. 

På våra årsmöten görs en ordentlig genomgång av den årsredovisning som alltid skickats ut skriftligt till medlemmarna. 

Kvarlämnad och/eller kvarglömd egendom vid flytt 

Ansvar inte föreningen för. Lämnar du kvar t ex en cykel så ska du veta att dessa rensas ut regelbundet. Medlemmar och boende får besked om när utrensningar och sker och sedan sker förfaring viss tid innan föreningen gör sig av med dess. 


Tvättstuga

I källaren Törnrosgatan 23 har vi en gemensam tvättstuga, för boende i föreningen. Bokningar görs enligt ett elektroniskt bokningssystem.

Det är viktigt att städa efter sig. Underlåtenhet debiteras med 500kr.  Det är inte tillåtet att tvätta åt företag och inte heller att tvätta åt personer som inte är boende i Väskan 1. En avgift på 500kr tas för att låsa upp tvättstugan och 500 kr för borttappad tagg.

Misskötsel innebär första gången en tillsägelse, därefter debitering med 500kr. Upprepad misskötsel kan leda till avstängning.

Grannsämja

Om någon inte iakttager normal hänsyn så säg i första hand till dem som stör. 

Notera att vi är människor som valt denna boendeform och helt tyst kommer det aldrig att bli. Vi gläds över att det finns blandade åldrar och livsfaser. Vi tillåter vidare att man har djur i lägenheterna förutsatt att de får erforderlig omvårdnad. Vi är glada över att barn leker osv.  På nätterna har vi det tyst. 

Portkod & Nycklar

Portkoden  ska inte lämnas ut till okända för att förhindra inbrott.  Vi byter härav regelbundet portkod.

För kopia av nycklar prata med styrelsen. 

Bilfri gård

Gården är bilfri med undantag för sophämtning, post, färdtjänst och hemtjänst samt i och urlastningar som då görs skyndsamt. Vid flyttning fås parkeringstillstånd av styrelsen.  Ring Aimo Park tfn 0771-96 90 00 om fordon står för länge på gården eller om någon olovligt tagit förhyrd p-plats. Aimo Park kan utdela parkeringsböter. 

Underhåll din lägenhet

 Sköt det löpande underhållet i bostadsrätterna. Som att smörja glidskenor/gångjärnen på fönster, så de inte fastnar och förstörs. Det är extra viktigt då det inte längre är möjligt att köpa reservdelar för att fördröja kostnad av fönsterbyte. HSB är vår förvaltare och via felanmälan åtgärdar de sådant som föreningen står för - vårt gemensamma. HSB kan även mot en ekonomisk avgift hjälpa till med visst underhåll. Ring och prata med dem. 

Parkering och Garage

 Föreningen har några egna få parkeringsplatser och garage, meddela styrelsen om du vill stå i kö.  Det finns allmänna tidsbegränsade p-platser att tillgå på våra gator. Det finns en större dygnet om parkering  på åkern utmed Ekhagsringen. 

Sopor

 Föreningen har fortfarande kvar sopnedkast – vilket inte är i enlighet med kommunens policy. Vi har särskilda kärt för matavfall på gården. Föreningen kommer att bygga ett eget sorterhus för sopor under 2026. Notera att inte ställa sopor och avfall på balkongen.  Det finns en ökad tillväxt av råttor i Jönköping och ta ansvar för att förhindra dessa.  Utmed Ekhagsringen finns en källsortering (släng i behållarna inte utanför). Närmsta sortergård finns på Kungsängsvägen 25, Huskvarna. 

Vår gård

Håll Sverige och vår förening ren och fri från skräp. Släng inte skräp och fimpar på gården. Plocka gärna upp skräp på gården även om du inte slängt det. Ställ cyklar i cykelställ eller i cykelrum i källaren. Det finns ett utrymme för mopeder. Mata inte fåglar – då det drar till sig skadedjur såsom möss och råttor.  Föreningen betalar för skötsel av våra planteringar och växter. Görs otillåten åverkan av planterade växter, buskar och träd debiteras kostnaden för att återställa det som förstörts. Det är tillåtet att själv hugga i och ta ett handtag med att t ex plocka ogräs osv.  

Internet & TV

Vi har ett fördelaktigt avtal med Tele2/Comhem. Kostnaden ingår för närvarande i månadsavgiften.  När du pratar med Tele2 åberopa Bostadsrättsföreningens avtal så du slipper extra kostnader. 

Balkonger

 På balkongerna ska blomlådor placeras innanför räcket. Skaka inte mattor från balkongerna. Borra inte i skärmvägg eller tak. Endast elektriska grillar på balkongen. Det är inte tillåtet med kyl och frys på balkongerna och inte heller i våra källarutrymmen. Vid utflytt eller anmäld allmän genomgång kontrolleras att balkonger och skärmväggar inte skadats - åverkan kan debiteras för iordningsställande. 

Trapphusen

Brandföreskrifter tillåter INTE brandfarliga material såsom barnvagninsatser, dörrmattor osv i trapphusen. Rullatorer och underreden till barnvagnar får stå i trapphusen.  Cyklar får inte stå i trapphusen.  Styrelsen kan flytta icke tillåtna saker till cykelrum. 

Reparationer och underhåll av lägenhet

Notera att det inte är tillåtet med vissa förändringar och reparationer utan att ha styrelsens tillstånd - detta är numera både ett lagkrav och stadgeenligt. Det som kostat enskilda medlemmar mest är att åtgärda där ventilation byggts igen eller inte varit korrekt. Notera vidare att man inte får göra åverkan i vissa bärande bjälkar och väggar osv. Här har det vanligaste varit att man inte förstått att det inte är tillåtet att borra i balkongväggar att det kan komma fukt i armeringen osv.

Kontakta oss

Fyll i formuläret nedan om du vill kontakta oss.
Vi hör vanligen av oss med ett svar inom 3 vardagar.
Namn E-post Meddelande Skicka in

Kontaktuppgifter

Brf Väskan 1
Törnrosgatan 21
554 57 Jönköping